U pripremi digitalne platforme koje će građanima i struci olakšati borbu protiv korone

– Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država pripremaju nove digitalne alate kojima će pospješiti i ojačati borbu protiv epidemije korona virusa. Projekat „Montenegro COVID-19 Online Platform“ kao donatorski projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, a implementira kompanija „Amplitudo“. Ambasada SAD ovim pruža dodatnu pomoć Vladi Crne Gore da se na najbolji način izbori sa izazovima koje epidemija donosi, saopšteno je na sajtu Vlade Crne Gore.


Digitalna platforma eDonacije i aplikacija Qarta kreiraju se sa ciljem da se obezbijedi sistemsko praćenja i poboljšanje epidemiološkog stanja u Crnoj Gori, odnosno da: 
• epidemiolozima pomognu u što efikasnijem suzbijanju virusa Covid-19;• nadležnim institucijama pruže pristup sveobuhvatnoj, preciznoj i redovno ažuriranoj bazi podataka o svim relevantim informacijama;• olakšaju ciljano i svrsishodno prikupljane i raspodjelu potrebnih resursa za borbu protiv korone koja dolaze kroz donacije;• omoguće bržu komunikaciju timova za reagovanje, ali i efikasnije umrežavanje institucija i građana. 
Platforma za doniranje – eDonacije predstavljaće jedinstvenu digitalnu zajednicu donatora u Crnoj Gori. Povezaće institucije kojima je potrebna pomoć i organizacija koje imaju mogućnost i žele da izvrše donaciju potrebnih dobara ili novca. Na taj način, brzo i direktno će se raspoređivati potrebni resursi, a sredstva prikupljati u skladu sa realnim potrebama. Platforma će biti dostupna svim građanima, organizacijama i institucijama.
QARTA (Quarantine Reporting Task Assistant) aplikacija služiće za efikasniju razmjenu podataka vezanih za obolijevanje od novog koronavirusa kao i praćenje poštovanja mjera karantina i samoizolacije. Zahvaljujući ovom alatu, nadležne institucije imaće učinkovitiju razmjenu podataka u realnom vremenu o licima u samoizolaciji koja su došla preko nekih od graničnih prelaza ili su izašla iz karantina; onima koji su smješteni u instutucionalnim karantima, licima pod zdravstvenim nadzorom i onima koji su ostvarili kontakt sa nekima od oboljelih. 
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela, Milutin Simović, identifikovao je ove tehnološke alate kao korisne, ne samo kao dodatnu pomoć za zaustavljanje trenutnog talasa pandemije već i kao upotrebljive platforme za druga javnozdravstvena događanja u budućnosti koja će eventualno zahtjevati brzu i učinkovitu razmjenu informacija i podataka. 
Simović je zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na podršci koju pruža Vladi Crne Gore u odgovoru na epidemiju bolesti COVID 19. 

izvor: gov.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s