Krivokapić pisao ambasadorima: Traži se izgovor da se izvrši radikalizacija krize i odlože izbori

Nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić obratio se pismom ambasadama u Crnoj Gori zbog, kako je naveo, slučaja drastičnog kršenja ljudskih prava, za koji u toj koaliciji vjeruju da može predstavljati zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u cllju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima.

– Kao što Vam je poznato, juče je, suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore, policija blokirala saobraćaj od glavnog grada i ka njemu, bez validnog razloga i pismenog naređenja, spriječivši veliki broj građana da se u urednoj koloni i poštujući važeće propise, priključi molebnu – vjerskom obredu ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Ovim činom, prekršeno je pravo na slobodu kretanja, zagarantovano članom 13 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao i pravo na vjeroispovjest, zaštićeno članom 18 iste deklaracije. Na isti način, ugroženo je i zdravlje srčanih bolesnika i djece, koja su se takođe nalazila u koloni vjernika. Posebno je zabrinjavajuća cinična politička instrumentalizacija pandemijske krize primjetna u saopštenjima koja su povodom ovog slučaja izdata od strane vlasti, kao i pokazana selektivnost u primjeni zakona i propisanih mjera – navodi se u pismu Krivokapića.

On je kazao da su ubijeđeni da “jučerašnje otvoreno kršenje ljudskih prava”, jasno upućuje na namjeru da se izvrši radikalizacija krize, kao i da ono predstavlja uvod u pokušaj da se isprovocira ekscesna situacija, kojom bi se ugrozili životi i bezbjednost građana i tako pronašao izgovor za uvođenje vanrednog stanja i odlaganje predstojećih izbora, “na kojima je izvjesna pobjeda demokratske opozicije”. – Uvjeravamo Vas, da nećemo popustiti pred provokacijama, niti pod bilo kojim uslovima dozvoliti eskalaciju tenzija, niti napustiti dosadašnji miran i dostojanstven način političke borbe.

On je apelovao na ambasadore i ostale predstavnike međunarodne zajednice u Crnoj Gori da, u cilju zaštite principa jednakosti i osnovnih ljudskih prava i sloboda, “jasno osudi kršenje navedenih prava, kao i svaki budući pokušaj podrivanja izbornog procesa, zastrašivanja birača putem demonstracije sile ili upotrebe nasilja i represije protiv mirnih građana”.

– Uvjereni smo, da su vrijednosti i interesi međunarodne zajednice i demokratske opozicije u ovom pogledu identični, kao i da je mirno uklanjanje postojećeg režima kao najozbiljnijeg faktora nestabilnosti, preduslov izgradnje autentičnog partnerstva buduće dekriminalizovane i demokratizovane Crne Gore i međunarodne zajednice – istakao je Krivokapić u pismu.

IZVOR: POBJEDA.ME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s