Sačuvajmo Sinjajevinu: Planinke

Kada govorimo o planini uglavnom na pomen muškaraca ide epitet gorštak, domaćin, ali iza svakog gorštaka stoji nekoliko gorštakinja. To su majka, supruga, sestra… To su planinke.

Planinka je titula koja se zaslužuje. To su žene koje drže ne jednu nego dvije kuće, onu na selu i onu na katunu. One rade bez radnog vremena, bez godišnjeg odmora, bez praznika. Zahvaljujući njima svaka koliba na Sinjajevni će vas dočekati sa domaćim hljebom, sirom, kajmakom, toplom riječju. Bez dobre planinke nema ni dobrog domaćina, nema ni tora, ni kolibe.

Naše majke sa Sinjajevne nikad se ne žale da je teško, a jeste. Ustaju ujutru u svitanje i radni dan im prestaje kad padne mrak. A radni dan im počinje spremanjem doručka, mužom krava i ovaca, sirenjem sira, rezanjem sira, razlijevanjem kajmaka, spremanje ručka, dogona vode (na Sinjajevni nema kupatila i vode u kolibama, nego se dogoni iz bunara koji znaju biti daleko i kolometar od kolibe), spremanje kolibe, doček čobana sa stokom sa ispaše, prigon i muža krava i ovaca, sirenje sira, kupljenje sira, večera… Plus 1001 posao uz to. Posao staje uveče kada se ide na počinak, ali nikada ne staje. Planinke su podizale i podižu djecu u uslovima koje mnogi danas teško mogu zamisliti i vazda su u tome uspješne.

Naše planinke su znale da budu i spasioci turista koji se izgube u planini. Po potrebi doktori i veterinari. One su ekonomisti, savjetnici, pravnici, psiholozi, meteorolozi (to je posebna priča kako se predviđa vrijeme 🙂 ), sve u jednom, a možda nisu završile “velike škole”, ali život na Sinjajevni ih je naučio svemu. Od “ničega” se pravi nešto i tako se preživljava i kuća gradi. Planinke sa svojom Sinjajevnom školuju svoju djecu i grade kuću, ali čuvaju svoju planinu kojoj pjevaju i kojoj se dive.

Život na planini nikad nije bio lak, ali je uvijek bio lijep. Kada planinke pitate kakva im je Sinjajevina obično iskoriste jednu riječ, a to je LjEPOTA. Nije snaga samo u toj jednoj riječi, snaga je u onom načinu kako se ta riječ izgovori, kako oči pogledaju horizont oko sebe. To su oči kojima dijete gleda majku, a tim očima naše planinke gledaju svoju Sinjajevinu.

Zato ne damo da nam se unište naši katuni, naša planina, naš način života. Planinke neće dati Sinjajevinu, to su žene koje su neustrašive!

izvor: facebook – Sačuvajmo Sinjajevinu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s