Crno na bijelo: Danas je Đukanović okrenuo glavu radnicima u Pljevljima, a 30. avgusta će oni njemu leđa

– Obećavati na desetine hiljada lažnih radnih mjesta i podsmijavati se građanima besmislenim tezama da „nećemo imati dovoljno ljudi za sva nova radna mjesta“, dok se državne finansije nalaze pred kolapsom, sa javnim dugom od skoro 100 odsto BDP-a, može samo novi nivo političkog licemjera i cirkusanta, koga ovih dana očajnički glumi predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović“, saopštili su iz koalicije Crno na bijelo.

Kako su kazali, da tragikomedija bude veća, za sve to vrijeme, jedna od većih crnogorskih Opština, Pljevlja, godinama nije u stanju da isplati čak 16 zaostalih zarada radnicima Komunalnih usluga. ,,Od njih Đukanović danas sramotno okreće glavu, izlazeći iz svog multimilionskog voznog parka, a u žurbi da istim građanima/kama Pljevalja prodaje maglu o „odbrani države“. Najveća odbrana države je smjena takvog režima, koji Đukanović personifikuje, kako bi spriječili ekonomski kolaps i vratili finansije Crne Gore u normalne tokove, da više nijedan radnik/ca u Crnoj Gori ne bi morao da se bori za svoju pošteno zarađenu platu“, navode iz Crno na bijelo.

Pljevlja, štrajk radnika ispred Opštine

Građanski pokret (GP) URA, jedan od ključnih konstituenata ove platforme, i ranijih mjeseci i godina pozivao je i insistirao da Opština Pljevlja konačno riješi ovaj krupan problem i isplati radnicima zaostale zarade, kako bi prehranili svoje porodice. Radnicima pljevaljskih Komunalnih usluga, koji su od juče u štrajku, duguje se čak 16 zarada, a poslednju su primili 3. aprila za maj prethodne godine.

„Sramno je probleme u funkcionisanju tog gradskog preduzeća, čiji je osnivač Skupština Opštine i kojim godinama nesmetano upravlja ista partija, svaljivati na radnike/ce i u njima tražiti krivca. Svaki pošten rad mora biti plaćen, onako kako to nalažu Ustav i zakoni Crne Gore, a za loše poslovanje preduzeća adresa može biti samo jedna – menadžment Komunalnih usluga i predsjednik Opštine“, ukazali su iz Crno na bijelo.

Iz te koalicije podsjećaju da su radnička prava na vrhu njihovih ljestvice prioriteta, jer je višedecenijski odnos DPS-a prema radničkoj klasi bio katastrofalan, zbog čega su štrajkovi i protesti radnika tužna svakodnevica gotovo svakog crnogorskog grada.

izvor: crnonabijelo.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s