MANS: Marković ne vidi razliku između države i partije

– Reagujući na optužbe da funkciju premijera koristi za političku promociju Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković je još jednom potvrdio da na djelu imamo besprizornu zloupotrebu državnog novca u političke svrhe i da je u potpunosti funkciju premijera zamijenio ulogom vrijednog partijskog vojnika, tvrde iz istraživačkog centra MANS.

Iz MANS-a napominju da cijela crnogorska javnost već sedmicama svjedoči o takozvanim radnim posjetama premijera i njegovih ministara tokom kojih se neskriveno promoviše politika vladajuće partije, a zasluge za ono što je urađeno novcem svih poreskih obveznika pokušava pripisati DPS-u.

– U svom partijskom pohodu, naročito po sjeveru Crne Gore, Marković kao premijer ne obilazi fabrike koje su ugašene i građane koji su ostali bez posla upravo zbog politike koju vodi njegova Vlada, ili kako on to u kampanji voli da kaže „odgovorna politika DPS-a“. To očigledno nije „sastavni dio brige koju Vlada svakodnevno vodi o građanima Crne Gore“, ističu oni.

MANS ukazuje da je primjera koji govore u prilog tome da Marković i njegove partijske kolege vode političku kampanju uz korišćenje državnih resursa mnogo, uključujući i namjeru premijera da iz državne kase pomogne Opštinu Budva kako bi svojim partijskim kolegama iz te opštine obezbijedio bolju poziciju tokom predizborne kampanje.

Posmatračka misija OEBS-a je već u nekoliko navrata konstatovala da vladajuća partija i njeni kandidati za javne funkcije u predizbornom periodu ostvaruju takozvanu institucionalnu prednost koja podrazumijeva zloupotrebu državnih resursa kako bi se na terenu ostvarila politička prednost.

U MANS-u su mišljenja da ovogodišnja kampanja DPS-a potvrđuje ne samo da se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodne izbore, već da DPS aktivno nastavlja da se uoči svakih izbora reklamira o trošku svih građana.

“Ponašanje premijera Markovića tokom predizborne kampanje pokazuje da je on odavno izbrisao granicu između države i partije, te da budžet države Crne Gore nastavlja da koristi kao lični bankomat DPS-a”, zaključili su iz MANS-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s