Krapović: Svaka riječ Markovića u Budvi bila je neistina, populizam i politikanstvo

– Prilikom posjete gospodina Markovića Budvi, mnogo toga je rečeno sa njegove strane. Mnogo toga je rečeno, međutim, praktično svaka riječ je neistina, populizam i politikantstvo. Svaka riječ je bila neistina, jednako kao što je svaki potez Vlade Crne Gore u Budvi unazad mjesecima protivustavan i protivzakonit. Od Ministarstva finansija i Privrednog suda, preko Ministarstva javne uprave i Upravne inspekcije, sve do najteže zloupotrebe – zloupotrebe Uprave policije i pravosudnog aparata Crne Gore u korist DPS-a!, smatra potpredsjednik Demokrata i bivši predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović.

Krapović ističe da zbog ogromnog broja neistina nije realno da u ovoj formi odgovori na svaku, međutim na glavne teze svakako hoće, prije svega – na kvalifikacije o radu u Opštini Budva u mandatu 2016-2020. godine.

Odgovor Krapovića prenosimo integralno:

“Gospodine Markoviću, podsjetiću Vas i građane šta je ko uradio u tom mandatu, da napravimo malo činjenično poređenje, pa neka građani sami sude, šta je istina, a šta nije.

Dakle, Opština Budva je u prve dvije godine mandata vratila 25 miliona eura dugova OKG-a Budva, bez centa novog zaduženja. Istog onog OKG-a koji danas upravlja „herojima proljeća“ iz sjenke. Za to vrijeme, Vlada koju ste Vi predvodili je zadužila građane Crne Gore nekoliko stotina miliona eura.

Ta ista Vlada je dala saglasnost na oba budžeta koja sam predložio i koja je SO Budva usvojio, čak i glasovima nekih od „heroja proljeća“, da podsjetim i Vas i njih. Nije bilo nikakvih primjedbi tada, gospodine Markoviću, ni na zapošljavanje, niti na bilo šta drugo.

Isto je bilo i sa dva rebalansa budžeta, što nije čudno jer su oba bila pozitivna. Čak smo, nakon rebalansa u decembru 2018-e, opet imali ostvarenje budžeta iznad 100%! Te rezultate je primijetila i priznala i Svjetska banka, gospodine Markoviću!

Takođe, vjerujem da Vas je ministar Šehović informisao da smo otvorili novi vrtić u TQ Centru, epicentru krađe OKG-a. Nadalje, dok smo mi gradili nove puteve i obnavljali stare, Vlada, na čijem ste čelu bili, uspjela je da ugrozi i odloži kraj izgradnje prve dionice autoputa. Dok smo mi gradili ulice i kružne tokove, Vi ste zaboravljali čitave petlje! Dok smo mi zaustavili kriminalne DUP-ove nad kojima ste neki dan lamentirali u Parlamentu, vi ste ih ste ih osnažili i otimanjem nadležnosti održali na snazi, protivno razumu i zakonu. I kad već lamentirate nad DUP-om Bečići, da znate da su „heroji proljeća“ u SO Budva glasali da ostane na snazi.

Dok smo mi ukinuli netransparentnu dodjelu stanova funkcionerima opštine, vi ste ih dijelili redom, čak i onima koji su ih već jednom dobili od nas, građana Crne Gore.

Dok smo mi dijelili besplatne udžbenike osnovcima, dok smo gradili novi Dnevni centar u Budvi, Vi ste hapsili svakoga ko bi se na društvenim mrežama usudio da kritikuje vlast i DPS, a pogotovo Vođu. Dok smo mi opredijelili po 300 eura za svako novorođeno dijete u Budvi, Vi ste oduzeli stečena prava majkama sa troje i više dijece. Dok smo mi vratili sve opštinske firme iz mrtvih, Vi ste partijskim direktorima i direktoricama isplaćivali plate od desetak hiljada eura za katastrofalne gubitke! I tako dalje, itd., itd., itd…

Gospodine Markoviću, mogao bih ovako nabrajati danima, međutim želim da se osvrnem na trenutno najveći problem Opštine Budva, a to je protivpravna blokada računa Opštine Budva”.

Blokada koju je tražila i politički nametnula Vlada Crne Gore, tj. Ministarstvo finansija. Već mjesecima javno pozivam da se ta protivzakonita i nepoštena mjera ukloni, ali svi u Vladi ćute, gospodine Markoviću. Samozvani i takozvani predsjednik Opštine već danima „razmatra sve opcije“, dakle sve može, ali ne znamo šta ćemo. Kad je izašao sa rješenjem da se zaduži kod komercijalnih banaka da isplati plate pomislio sam da nikada u životu gluplju ideju nisam čuo. Tako je bilo sve do danas, dok ga Vi niste prevazišli u svakom smislu, predlogom da se plate isplate iz tekuće rezerve državnog budžeta. Kako ste zamislili vi to, gospodo? Šta bi novac iz banaka ili iz tekuće rezerve radio na blokiranim računima Opštine Budva? Zašto bi se uopšte Opština Budva zaduživala, kad ima novac za plate na računu? Već sam javno objasnio koliko je dug proceduralan put do zakonitog zaduženja, ali Vama je lako to jer DPS ne mari za zakone. Ako ste mislili da banke ili Vlada isplate direktno radnike, to je onda presedan kakav nismo vidjeli u Crnoj Gori. Posebno bi bilo problematično sa aspekta poštovanja zakona, da se tekuća rezerva tako politikantski zloupotrijebi, gospodine Markoviću.

Gospodine Markoviću, razumijem da je politički veoma teško objasniti šta to DPS (Vlada) radi u Budvi, razumijem i to da su „heroji proljeća“ u teškoj situaciji, ali je ružno da građani, radnici opštine Budva budu taoci brljotina DPS-a iz prošlosti i Vaših populističkih predizbornih kombinatorika.

Gospodine Markoviću, pozivam Vas da sjutra, odmah, prvo odblokirate račun Opštine Budva, da ljudi prime plate, a nakon 30-og avgusta nova Vlada Crne Gore i legalna i legitimna vlast u Budvi će urediti odnose države i opštine u skladu sa zakonom i interesom svih građana Crne Gore!

Ako ostanete pri ovom pristupu, pristupu političkog inata i pizme, rizikujete da nedobronamjerni pomisle da ste već žrtvovali „heroje proljeća“, u nadi da ćete dobiti priliku da i nakon izbora držite građane Budve za taoce!

Gospodine Markoviću, niti Vi, niti oni, nećete dobiti tu priliku nakon 30-og avgusta, tako je bolje da popustite pred argumentima i olakšate život građanima i radnicima Opštine Budva i njihovim porodicama!”

Dragan Krapović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s