Др Добричанин: Здравствени систем није био спреман за пандемију, руке смо дезинфиковали патоком

На данашњој прес коференцији велике народне коалиције „За будућност Црне Горе“ др Владимир Добричанин, кандидат за посланика открио је ексклузивну информацију да је још почетком 2018. године тражио од Министарства здравља и министра Кенана Храповића “hospital safety index” – индекс сигурности болница који представља процјену колико су наше болнице сигурне и колико су спремне за одговор на масовне несреће.

Др Владимир Добричанин на данашњем пресу

„Једна од масовних несрећa је наравно и пандемија. Ми смо то једном већ урадили и то негдје 2012. године. Међутим, сваких пет година ви то морате да понављате како бисте били апдејтовани и сигурни. Први пут када је урађен тај hospital safety index, није урађен у потпуности, јер је то био први али је указивао на значајне проблеме у здравственом систему Црне Горе. Нажалост, Министарство здравља је тада дало негативан одговор и назначило да је већ у комуникацији са Владом усвојило одлуку о образовању отпора за смањење ризика од катастрофа и именовало координациони тим“, казао је.

Добричанин је нагласио да је на крају изашло на видјело да је оно што је навео министар здравља – нетачно.

„На крају смо видјели да све то што је министар здравља навео није тачно. Наш здравствени систем није био спреман за ово. Он се у току саме пандемије апгрејдовао и куповали смо тада напрасно маске, рукавице, каљаче, дезинфекциона средства и респираторе. Нисмо имали ни заштитне одјеће, нити довољно рукавица, а да не причам о маскама. Маске смо добијали по једну до двије дневно. Број рукавица је био сведен на неколико комада, неколико пари, и једне рукавице сте носили од осам до десет сати. То су чињенице!“, рекао је.

Према његовим ријечима, здравствени радници су руке дезинфиковали патоком.

„Ракијом лозовачом. Када смо питали зашто дезинфикујемо руке таквим једним средством које се не пије зато што је лоше, рекли су да има и преко седамдесет одсто алкохола и да зато служи за дезинфекцију руку. Можете ли да замислите да једна установа каква је Клинички центар, на својим пултовима дезинфикује руке џибром“, навео је Добричанин.

Сигуран је, каже, да ће здравство и ово издржати али не због руководиоца, већ због одговорности и знања љекара, сестара, техничара и оног нездравственог особља које је укључено у рад здравственог система.

„Ја данас позивам Министарство здравља, има још петнаест, двадесет дана – да поднесу оставке. Да поднесу оставке прије избора, јер ће тако можда, на неки начин, опрати све оно што се наталожило на њиховој души. А грађане Црне Горе позивам да 30. августа сви изађу на биралишта. Овога пута немојте остати код куће. Изађите, гласајте за будућност Црне Горе“, закључио је Добричанин.

извор: фејсбук – Демократски фронт

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s