MANS: Ćutanje ASK-a već ima posljedice, pojedini mediji nezakonito objavljuju promo materijale političkih partija

– Uprkos tome što je još prije deset dana MANS upozorio Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) da je određeni broj medija zakasnio sa predajom cjenovnika za političko oglašavanje, ova institucija još uvijek nije donijela bilo kakvu odluku po inicijativama koje smo podnijeli, saopštili su iz Istraživačkog centra MANS.

Iako je krajni rok za odgovor po većini inicijativa koje je MANS podnio istekao juče, AKS još uvijek nije obavjestio o njihovom ishodu, niti uklonio sporne cjenovnike medija sa svoje internet prezentacije. MANS je ranije upozoravao da će nastavak ćutanja ASK-a dovesti do još većeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a učesnike u izbornom procesu dovesti u zabludu da je oglašavanje u medijima koji nisu na vrijeme dostavili cjenovnike, zakonito.

Incijative koje je MANS uputio ASK-u su se odnosile na Pink Media M, RTV Budva, RTV Rožaje, RTV Nikšić, Srpsku Radio Televiziju, radio stanice Antenu M, S1 i S2 iz Herceg Novog, Radio Titograd, Radio Elmag, Radio Mag, Radio Bar, te web portal PV Informer, kao i kompanije za iznajmljivanje bilborda, CG Media iz Berana i Budva Media.

Da pasivnost ASKa u rješavanju ovog problema već stvara posljedice, svjedoči i primjer komercijalnog emitera radija Antena M koji je u subotu na svom sajtu u sekciji “politički marketing” reklamirao novi promotivni spot Demokratske partije socijalista (DPS). Politički oglas je objavljen uprkos činjenici da je ovaj mediji cjenovnik ASKu dostavio tri sedmice nakon isteka zakonskog roka. Kako ASK nije donio odluku po inicijativi MANS-a, ovaj emiter još uvijek ne snosi bilo kakve zakonske posljedice.

Iz ovog istraživačkog centra podsjećaju da se kazne za medije koji suprotno Zakonu o finaniranju političkih subjekata i izbornih kampanja objavljuju političke oglase, kreću od pet do 20 hiljada eura.

“MANS će nastaviti da prati i prijavljuje sve koji tokom predizborne kampanje krše zakon i još jednom zahtijeva od ASK-a da počne da radi svoj posao i obezbijedi poštovanje zakona i ravnopravne uslove za sve učesnike ovogodišnjih izbora”, saopštili su na kraju.

Izvor: MANS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s