HRA uputila protest zbog kriminalizacije uvreda i gušenja slobode izražavanja

– Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog hapšenja R.R. iz Danilovgrada zbog toga što je, kako su mediji izvijestili, na svom profilu na društvenoj mreži Facebook objavio komentare uvredljive za predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika DPS Petra Ivanovića, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Ilustracija: Sebastien Thibault za The Economist

On je, sudeći po dostupnim informacijama, u odnosu na jednog, pored ostalih kritika, rekao i da će građanima kroz treći paket mjera “još jednom dati k.…”, dok je za drugog napisao da je “jedno veliko … ljudsko”.

HRA ponovo upozorava da je lišavanje slobode zbog izražavanja koje ne poziva na nasilje i ne predstavlja govor mržnje suprotno evropskim standardima.

HRA podsjeća da je uvreda u Crnoj Gori ukinuta kao krivično djelo još 2011. godine, ali da opstaje kao oruđe za gušenje slobode izražavanja u članu 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, na osnovu koga je procesuiran i posljednji slučaj.

Prethodno je i G. M. Iz Nikšića kažnjen sa 500 eura na osnovu istog člana zbog vrijeđanja direktora Uprave policije na društvenoj mreži. – HRA je u tom slučaju pomogla pisanje žalbe, koja je usvojena, i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, podsjećaju oni.

Ovaj član Zakona o javnom redu i miru predviđa i kaznu zatvora, koja je za krivično djelo uvrede u Crnoj Gori ukinuta još 2003. godine.

Iz Akcije za ljudska prava ( HRA ) smatraju da se ova odredba zloupotrebljava protivno međunarodnim standardima i da predstavlja povratak kriminalizacije uvrede. Ranije se za uvredu i klevetu kao krivična djela moglo odgovarati samo na osnovu privatne krivične tužbe, dok sada policija za uvredu goni ljude, dok se tužilaštvo tome ne suprotstavlja.

Ističemo da je i jedan od osnovnih principa slobode izražavanja u demokratskom društvu obaveza javnih ličnosti, posebno državnih funkcionera i političara, da trpe povećan nivo kritike, koji uključuje i “vrijeđanje, šokiranje i uznemiravanje” u kontekstu rasprave o temama javnog interesa.”

Iz HRA ističu i da je Evropski sud za ljudska prava ukazivao da svaka mjera kojom se zadire u slobodu okupljanja i izražavanja, osim u slučajevima podstrekavanja na nasilje ili odbacivanja demokratskih načela, šteti demokratiji i da je dovodi u opasnost, koliko god se određeni pogledi ili riječi činili šokantnim i neprihvatljivim vlastima (Sergej Kuznjecov protiv Rusije, 2008, st. 45).

Akcija za ljudska prava apeluje na policiju, državne tužioce i sudije prekršajnih sudova da se pridržavaju međunarodnih standarda slobode govora, koja je od suštinskog značaja za demokratiju, i da prestanu da primjenjuju mjere koje čine da Crna Gora izgleda kao policijska država.

Građani u demokratskom društvu imaju pravo da na osnovu različitih stavova i informacija iz različitih izvora sagledaju stvarnost i zauzmu stav, bez paternalističke državne cenzure“, napominju oni.

Član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru glasi: “Ko na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili se na drugi način ponaša naročito drsko, bestidno ili uvredljivo, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 250 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

izvor: hraction.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s