Европскa комисијa одговорила на допис удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска

Након режимско-медијског напада на прву активност удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, на постављање билборда: „НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!“, на адресу нашег удружења стигао је одговор Европске комисије на допис који смо им послали средином овог мјесеца.

Шеф јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Европске комисије Томас Хајлајтер одговорио је на допис који је, на више адреса у Европској унији послао Владислав Бојовић, директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска, поводом прогона вјековне Српске православне цркве у Црној Гори, као и дискриминације Срба и говорника српског језика.

У име својих колега и у своје име, Хајлајтер се захвалио на допису у којем се Европска комисија обавјештава о положају српског народа и вјерника Српске православне цркве у Црној Гори. У одговору је наведено да Европска комисија пажљиво прати сва питања која се односе на владавину закона као пресудног елемента за приступање Европској унији. Наглашено је да се од Црне Горе очекује ефикасна заштита људских права и усклађивање са правном тековином Европске уније и међународним стандардима о људским правима. Саопштено је да Европска комисија пажљиво прати ситуацију након усвајања Закона о слободи вјероисповијести и да је више пута охрабривала свеобухватан дијалог свих релевантних страна о овом осјетљивом питању.

Уз захвалност што смо им, као удружење, скренули пажњу на нашу забринутост и ставове, наглашено је да ће Европска комисија пружити оцјену напретка Црне Горе у овој области и по овим питањима у свом годишњем пакету проширења, у којем се процјењује напредак земаља које желе да постану чланице Европске уније, као и недостаци у погледу испуњавања критеријума за чланство.

Владислав Бојовић, директор удружења Сарадња за будућност-Црна Гора-Србија-Република Српска

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s