Divanović za “Pobjedu”: Politički primitivizam će biti ubjedljivo poražen

-Novoizabrani predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da će DPS ubjedljivo pobijediti politički primitivizam na izborima koji su zakazani za 30. avgust. Divanović je optužio DF i Demokrate da su pod plaštom odbrane svetinja udarili na građanski sklad u Budvi i Crnoj Gori.

– Pod kišobranom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, danas zajedno stoje DF i Demokrate: prvi, kao glavnokomandujući, a drugi kao podizvođači sitnih zanatskih radova. I baš u Budvi su ozvaničili ovo ,,sveto trojstvo“, da bi pod plaštom odbrane svetinja krenuli u napad na ono najsvetije – porodične, kumovske i prijateljske odnose, i skladan građanski suživot. Zato za njihov naum postoji samo jedan lijek – naša ubjedljiva pobjeda 30.08. I ja im to obećavam – rekao je Divanović za Pobjedu.

Divanović je odbacio optužbe DF-a i Demokrata za političku korupciju i kršenje Ustava povodom smjene vlasti u Budvi navodeći da ko gubi ima pravo da se ljuti.

Na čelu Budve došli ste u veoma teškom trenutku, račun Opštine je blokiran, a u gradu su tenzije evo već nedjeljama. Kakav je vaš plan za izlazak iz krize jer je turistička sezona već krenula?

Krizu u Budvi su izazvali predstavnici političke manjine, u trenutku kada su formalno postali i parlamentarna manjina. Nakon svih mogućih opstrukcija, karakterističnih za palanačke političare, gubitak vlasti su pokušali da odbrane na silu, ,,gurajući“ u front naše zajedničke rođake, kumove i prijatelje. Napadali su institucije, fizički nasrtali na odbornike a sve zbog navodne ugroženosti i borbe za odbranu izborne volje. I to su isti oni, samouvjereni ,,lideri“, koji su više puta javno obećali da će džentlmenski predati vlast ukoliko izgube parlamentarnu većinu, podnoseći u jednom činu ove komedije čak i ostavke.

Moj plan je da sa timom stručnih ljudi, u kratkom roku, odblokiram funkcionisanje Opštine Budva koja ne radi već tri i po godine. Prioriteti u radu su uspostavljanje efikasne uprave, deblokada računa, isplata zarada, pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica krize izazvane pandemijom korona virusa, i stvaranje uslova za realizaciju razvojnih projekata. Život u Budvi ne može stati, čak ni zbog pogoršane epidemiološke situacije, a kamoli zbog neznanja bivših čelnika. Očekujem da već narednih dana sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Markovićem, razgovaram na temu iznalaženja rješenja za deblokadu opštinskog računa kao preduslova za normalizaciju u funkcionisanju Opštine Budva.

Vaša odluka da se prihvatite čelne funkcije je hrabra imajući u vidu da su izbori za dva mjeseca. Koji su bili vaši motivi da se prihvatite vruće stolice predsjednika Opštine Budva? 

Saglasan sam da period do održavanja lokalnih izbora nije dug, te da bi ova okolnost mogla da djeluje obeshrabrujuće za nekoga ko je neiskusan u politici. Kod mene to nije slučaj i smatram da je odlučnost koju sam iskazao u odnosu na izazov da odnedavno rukovodim opštinskom administracijom zapravo više stvar odgovornosti nego hrabrosti. A odlučnost da budem odgovoran prema Budvi sam pronašao u besprizornim napadima na dostojanstvo mog grada, i najviše demokratske vrijednosti na kojima počiva država Crna Gora, kao što su međuvjerski i multinacionalni sklad. Siguran sam da je većina mojih sugrađana to prepoznala, i iz konteksta poruka koje mi svakodnevno upućuju, nemam nikakvu dilemu o tome da ćemo na predstojećim izborima ubjedljivo pobijediti politički primitivizam koji je ozbiljno zagadio lokalnu političku scenu.

Javnost u Crnoj Gori je zapanjena javnim diskursom koji je korišćen od strane opozicije. Uvrede, prijetnje fizičkom likvidacijom, izgredničko ponašanje, korišćenje hemijskih sredstava. Da li vas je to iznenadilo, ipak su to vaši sugrađani, komšije i rođaci?

Nakon svega što smo imali prilike da gledamo posljednjih dana u Budvi, moram priznati da me od predstavnika smijenjene vlasti više ništa ne može iznenaditi. Danas kada je svima jasno ko su zapravo bili njihovi politički ,,lideri“, shvatam da sam ih i sam precijenio kada sam pomislio da uprkos političkom neiskustvu ipak neće biti spremni da se, fotelja radi, do te mjere ponize i izbrukaju. Nažalost, prevario sam se. I ja i Budva koja za tri milenijuma svog trajanja nije zapamtila slične predstavnike najviših gradskih funkcija.

Da li očekujete slično ponašanje i tokom kampanje?

Apsolutno sam siguran da je plan naše političke konkurencije bio da silom i po svaku cijenu odbrane vlast koju su izgubili u Skupštini. Takođe nemam dilemu da planiraju da po sličnom scenariju pokušaju da je ponovo osvoje. Ono što je, za naivne, nekada izgledalo maglovito, danas je bjelodano: pod kišobranom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, danas zajedno stoje DF i Demokrate: prvi, kao glavnokomandujući, a drugi kao podizvođači sitnih ,,zanatskih“ radova. I baš u Budvi su ozvaničili ovo ,,sveto trojstvo“, da bi pod plaštom odbrane svetinja krenuli u napad na ono najsvetije – porodične, kumovske i prijateljske odnose, i skladan građanski suživot. Zato za njihov naum postoji samo jedan lijek – naša ubjedljiva pobjeda 30.08. I ja im to obećavam. 

Kako gledate na optužbe opozicije o kršenju Ustava i navodnoj političkoj korupciji? 

Ko gubi ima pravo da se ljuti. Ali i u toj srdžbi moraju postojati granice. Ne može se uvijek i za sve optuživati neko drugi. A pogotovo ne za ono što smatrate ,,normalnim“ kada vam ide naruku, a u suprotnom se pozivate na političku korupciju. Dakle, smatram to lošom zamjenom teza i političkim licemjerjem prvog reda. Jer kada lideri DF u Skupštini Crne Gore pozivaju poslanike SD da ,,pređu na stranu opozicije“ i tako formiraju novu parlamentarnu većinu, to je sasvim moralno i legitimno. A kada u Budvi DPS, SD, i nezavisni odbornik Džaković, podrže inicijativu Crnogorske zahvaljujući kojoj su tri i po godine vršili vlast, to se predstavlja kao politička korupcija.

To je klimav i neubjedljiv izgovor za one koji su bili spremni da za odbranu vlasti iskoriste ,,živi zid“ sastavljen od partijskih aktivista, i izmanipulisanih sugrađana i zaposlenih u Opštini.

Zloupotreba moje porodice u suprotnosti sa tradicijom i moralom Crne Gore

Opozicija nije birala sredstva kad je u pitanju pokušaj diskreditacije čelnih ljudi Opštine: vas i gospođe Ivanović pa su u tu svrhu i iskrorišćeni vaši bližnji rođaci kao i bivši muž predsjednice SO. Da li ste očekivali takve niske udarce i čemu sve to vodi? 

 Teško da me nešto od te ekipe može iznenaditi, pa ni niski pokušaji da se moja porodica zloupotrijebi zarad ostvarivanja sitnih političkih ciljeva. Ne treba da napominjem da je to oduvijek bilo u suprotnosti sa tradicijom i moralom Crne Gore. One koji bi se latili tog posla, opominjali su da je porodica svetinja, te da kad udare na nečiju porodicu, dobro razmisle čemu se mogu nadati u životu.

izvor: pobjeda.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s