Zvanično predstavljen projekat “Osnaži.me”

Juče je održana onlajn konferencija za medije “OsnaŽENE kao ključ nacionalnog razvoja”, organizovana povodom zvaničnog predstavljanja projekta Osnaži.me. Projekat je pokrenuo Omladinski klub Berane, a uz podršku V+O Communication i realizuje se pod pokroviteljstvom Coca-Cola Fondacije, uz podršku Ministarstva sporta i mladih Republike Crne Gore, Opština Berane, Pljevlja i Mojkovac. Prisutnima su se obratili Milena Aković – ispred projekta Osnaži.me, Danijela Vujošević – iz Direktorata za mlade pri Ministarstvu sporta i mladih Crne Gore, Jelena Božović – iz Sekretarijata za mlade opštine Berane i Nikola Tripković – iz Coca-COla HBC Crna Gora. 

“Cilj projekta jeste da podstiče i motiviše mlade žene od 17 do 25 godina da budu proaktivne u traženju posla i svakako u stvaranju novih prilika za posao, a sve to kroz različite načine neformalnog obrazovanja – učešćem na različitim edukativnim seminarima; volonterskim programima stažiranja, kako bi ih približili budućem poslodavcu i njihovim potrebama. Želja nam je da osnažimo sve djevojke i mlade žene potrebnim znanjima i vještinama koj će  im pomoći u daljoj karijeri, ali svakako podržavajući njihove lične afinitete, jer to je ono što je i najvažnije. Vlada Crne Gore kreirala je programe kojima se podstiče osnaživanje žena u raznim segmentima i kao rezultat toga postignuti su značajni pozitivni rezultati u centralnom regionu Crne Gore. Nažalost, sjever i dalje stagnira u tom smislu. Ja sam svjedok toga i stoga smatram da je izuzetno bitno da pokrenemo mlade žene i da im damo mogućnost da se kroz naš program karijerno usmjere, kako kroz brojne programe edukacije koje ćemo organizovati u toku godine, tako i brojne druge aktivnosti koje ćemo imati paraleleno sa tim.”, rekla je Milena Aković predstavljajući projekat.

U nastavku svog izlaganja, Akovićeva je najavila set aktivnosti koje planiraju da sprovedu u toku jula i avgusta. Naime, radi se o nekolicini start-up radionica  koje će se održati u šest opština na sjeveru Crne Gore, kao i onlajn edukacija tj. webinara koji se bave temom pokretanja sopstvenog biznisa. Sa početkom školske godine, i projekat će se preseliti u školske klupe, gdje će biti realizovane vršnjačke radionice kroz koje će mladi biti edukovani kako da se profesionalno usmjeravaju i koje im karijerne mogućnosti stoje na raspolaganju. Na kraju godine je planirana završna konferencija gdje će biti predstavljeni svi postignuti rezultati, kao i njihov dalji pravac djelovanja.

Novinarima se obratila i Jelena Božović iz Sekretarijata za mlade opštine Berane, koja je istakla da joj je izuzetno drago da Omladinski klub Berane realizuje dati projekat, zahvalivši se svim institucijama i organizacijama koje su ga podržale, naglasivši da se radi o važnom projektu za koji vjeruje da će imati efekta za ekonomiju Crne Gore.

“Opština Berane je za ovu godinu opredijelila 10.000 eura za razvoj ženskog preduzetništva i, ukoliko se to ubuduće bude pokazalo kao dobar model, ta sredstva će se iz godine u godinu uvećavati. Vjerujem da tu ima dosta prostora za saradnju i da mlade žene, koje budu osnažene kroz ovaj projekat moći da apliciraju i kroz ta sredstva dobiju određenu podršku. Upravo su posljednja dešavanja u Crnoj Gori i svijetu pokazala koliko je važno biti samostalan i ne zavisiti od drugih, tako da je veoma važno da se mladi ljudi, posebno žene, što više osnažuju i započnu svoj biznis. Sa druge strane, moram da napomenem da nije ni malo lako upustiti se u formalno započinjanje svog biznisa, jer nažalost, to podrazumijeva mnoštvo izdataka i dosta rizika. Zakona ima previše, često se mijenjaju i teško je ispratiti prilikom poslovanja da se  ispoštuju sve zakonske procedure, ali hvala Bogu, uz adekvatnu podršku savjetodavnih službi koje postoje danas u svim opštinama i NVO koje se time bave, moguće je korak po korak prevazići te barijere. Kada je u pitanju žensko preduzetništvo, uvjerena sam da je to jedno šarenoliko polje, ne samo dobrih i kvalitetnih biznis ideja, već i samih biznisa koji su već započeti, ali do sada nisu bili ohrabreni da se formalno uobliče i dobiju svoj pravi prostor na tržištu. Zbog istorijskog položaja koji je žene smiještao u drugi plan, i dan danas imamo daleko manji procenat žena koje vode biznis, međutim, vjerujem da će se to brzo promijeniti. Slika je posljednjih godina nešto bolja, ali ne dovoljno da bismo se time hvalili.”, rekla je Jelena Božović uvjerena da će jačanje ženskog preduzetništva doprinijeti ukupnom jačanju ekonomije u našoj zemlji.

Pokrovitelj projekta je Coca-Cola fondacija, koja pruža kontinuiranu podršku ženkom profesionalnom osnaživanju na sjeveru Crne Gore. Više o tome rekao je Nikola Tripković iz Coca-Cola HBC Crna Gora.

“Coca-Cola sistem, ulažući u osnaživanje žena, zaista vjeruje da pomaže i osnažuje cjelokupnu zajednicu. S tim u vezi, jako nam je drago što smo dio projekta Osnaži.me i što ćemo biti u prilici da budemo dio inicijative koja će ostaviti veliki pečat na profesionalnu afirmaciju mladih žena, kao na sjeveru Crne Gore, a mi se nadamo i šire od toga.”, rekao je Tripković.

Upitan od strane novinara koji bi savjet dao mladim ženama na sjeveru Crne Gore u pogledu njihovog profesionalnog razvoja, odgovorio je: “Ono što mislim da je važno za tu temu jeste da se mladim ženama pomogne pri samom odabiru aspiracija, kako bi one bile sigurne šta je to što žele, da im se omogući da to vide. Dalje, ako bi trebalo da prenesem neku ključnu poruku, poslao bih poruku da mlade žene moraju da budu još odlučnije nego što jesu, jer iz mog ličnog profesionalnog iskustva mogu da posvjedočim da žene i te kako mogu da se nose sa svim izazovima današnjeg profesionalnog djelovanja na bilo kojim poljima i da podjela na muške i ženske poslove gotovo da više ne postoji, tako da, želio bih da pošaljem poruku svim mladim ženama da budu odlučne u onome što žele i da paze šta žele i da budu istrajne na tom putu, jer sam siguran da će uspjeti.”

izvor: makanje.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s