Ombudsman: Omogućiti novinarima da slobodno izvještavaju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost zbog ponovljenog slučaja ometanja predstavnika medija na radnim zadacima u Budvi i podsjeća na obavezu obezbjeđivanja uslova za njihov nesmetan rad i razumijevanje važne uloge koju obavljaju.

https://publikum.me/2020/06/27/novinarku-pobjede-obezbjedenje-izbacilo-iz-zgrade-so-budva-video/

“Koliko god bila napeta atmosfera, novinarima je potrebno omogućiti da o važnim društvenim dešavanjima izvještavaju bezbjedni, slobodni i bez pritisaka bilo koje vrste. Podsjećamo da su mediji „oči i uši javnosti“ i da je njihovo prisustvo na događajima od javnog interesa neraskidiv dio i doprinos demokratičnosti procesa”, navodi se u saopštenju.

ombudsman Bjeković

Ističu da je u konfliktnim i izazovnim dešavanjima, pozicija novinara, kamermana, foto reportera i drugih medijskih radnika na terenu vrlo je teška i opasna.

“Apelujemo na sve aktere i javnost generalno da to imaju na umu i dodatno je ne komplikuju i ne ugrožavaju. Takođe, smatramo da bi trebalo aktuelizovati upotrebu vidljivih i jasnih press obilježja, kako bi se prevenirale ovakve i slične situacije.”

Zaštitnik upozorava i  na nedopuštenost nasilja kao načina rješavanja konflikta, naročito kada postoje zakoniti i institucionalni oblici zaštite.

“U protivnom, prijeti nam dodatno zaoštravanje već ozbiljne situacije u vremenu koje je pred nama, kada je potrebno imati povoljnu demokratsku atmosferu i slobodu izbora, kao ključni standard demokratije i vladavine prava. Takav pristup podrazumijeva toleranciju, minimum kulture dijaloga i maksimum poštovanja dostojanstva čovjeka, kao preduslova ostvarivanja građanskih i političkih prava i sloboda”, zaključuje se u saopštenju. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s