Mugoša: Imali smo sastanak sa vjerskim zajednicama, neće biti litija

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su predstavnici Instituta za javno zdravlje danas održali sastanak sa predstavnicima vjerskih zajednica i da su se one saglasile sa novim mjerama koje je uvelo Nacionalno koordinaciono tijelo NKT.

– Imali smo sastanak sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i predstavnicima islamske zajednice. Oni su se saglasili da smo donijeli ispravne mjere i već je bila informacija da litija neće biti – naglasio je Mugoša na konferenciji za medije NKT-a.

Na pitanje zašto su politički i vjerski skupovi zabranjeni, a noćni klubovi rade, Mugoša je kazao da nijedna odluka NKT-a nije bila politička.

Kada su u pitanju maturske i polumaturske večeri, Mugoša je kazao da i one nose određen rizik, ali da se za nekoliko dana privode kraju.

Na pitanje o organizaciji svadbi, Mugoša je podsjetio da na njima ne može biti više od 200 osoba, ali da je teško kontrolisati dio koji se odnosi na naša uobičajena ponašanja koja podrazumijevaju jako izražen fizički dodir.

Ekonomija se mora pokrenuti

On je istakao da je NKT preduzelo mjere koje treba da obezbijede dalje sprječavanje širenja koronavirusa.

– Ovo je povratak unazad na šta smo upozoravali – kazao je Mugoša.

Prvi talas je prošao uspješno, naveo je on, ali je bilo za očekivati da dođe do opuštanja.

On ne sumnja da će borba sa virusom biti uspješna i da će građani prihvatiti dio odgovornosti, posebno onaj koji se odnosi na ponašanje.

– Moramo računati da će virus biti prisutan. Moramo se naučiti da živimo sa virusom, ali to zahtijeva da budemo na adekvatnom nivou – poručio je Mugoša.

Govoreći o prvih 14 dana pandemije u martu i posljednjih 14 dana od kad su ponovo registrovani novi slučajevi, Mugoša je rekao da se broj oboljelih ne razlikuju mnogo u procentima.

– Razlika je svega jedan do dva procenta – rekao je Mugoša.

On je ponovio da se mora držati fizička distanca, voditi računa o higijeni i nositi maske.

– Nama je zadatak da obuzdamo širenje virusa u situaciji kada Crna Gora želi da se otvori. Ekonomija traži da funkcioniše, da omogući da stanovništvo živi u boljim uslovima, a da bi se to moglo desiti ekonomija mora da se pokrene. Moramo polako prihvatiti da se granice otvaraju, ali sa odgovornošću – rekao je Mugoša.

On je apelovao na građane da poštuju mjere NKT-a.

izvor: pobjeda.me 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s