Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Imaćemo odgovor na bezakonje

Nakon maltretiranja koje je trajalo gotovo 24 sata nadležni policijski organi, u očigledno režiranom postupku, donijeli su rješenje kojim je naloženo arhijerejskom namjesniku pljevaljskom protojereju Saši Janjiću da napusti Crnu Goru.

Država u liku svojih najvećih zvaničnika očigledno je odlučila da konkretizuje rat koji je objavila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a prva kolateralna žrtva treba da bude omiljeni pljevaljski sveštenik koji je u Pljevljima proveo 20 godina svog života.

Ovdje nije riječ o progonu jednog čovjeka već 80 odsto pravoslavnog stanovništva pljevaljskog kraja. Državna vlast ovakvim postupanjem suspendovala je pravni poredak u Crnoj Gori, a na djelu se, još jednom, dokazuje teza da je riječ o državi koja funkcioniše na principu zaštite privatnih interesa a ne interesa svih njenih građana. Da nije tako, zar bi manastiru Svete Trojice prvi put nakon 500 godina prijetila opasnost da ostane pust, ili za upravitelja dobije nekog nekrštenog činovnika crnogorskog MUP-a?

Na teror koji se institucionalno sprovodi pljevaljski narod će adekvatno odgovoriti, a to podrazumijeva neupitnu odbranu, od praga porodičnog doma do svetinja, sve do konačne pobjede prava i pravde.

One predstavnike vlasti, posebno policije, koji misle da Pljevlja mogu držati pod danonoćnom okupacijom, pozivamo da razmisle imaju li dovoljno moći i snage za tako nešto, ili će biti na strani svojih najbližih, na strani istine i Božje pravde.

Narod pljevaljskog kraja neće dozvoliti progon sveštenika, zato što bi to značilo predaju svetinja u ruke bezbožnika.

NE DAMO SVETINJE!

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s