Carević za Vijesti: Tajkuni iz vlasti žele da stave šapu na najbogatiju Opštinu u CG

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević poručio je da če se Vlada direktno staviti u službu partijskih interesa DPS-a, ako prizna nelegalnu sjednicu održanu u “hotelskoj taverni“ Turističkog naselja “Slovenska plaža“.

Marko Bato Carević

On je ponovio da ne priznaje odluku koju su 17 odbornika DPS-a, SD-a, Crnogorske i nekadašnji odbornik Pokreta za promjene Stevan Džaković donijeli 11. juna, kada su jednoglasno smijenjili njega i šefa parlamenta Krsta Radovića, istakavši da je na sceni sprovođenje još “jednog državnog udara na lokalnom nivou od strane Vlade“.

“Ako Vlada Crne Gore odluči da se umiješa u rješavanje nastale situacije u Budvi, to samo znači da se otvoreno stavila u službu partijskih interesa DPS-a i da je odlučila otvoreno da prekrši Ustav, član 3, koji jasno kaže da se ne može uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodne volje građana. Vlada nema zakonskih mogućnosti i ovlašćenja da prizna sjednicu jer je jedina legitimna i legalna sjednica na kojoj se može raspravljati o ovom pitanju ona čiji je nastavak zakazan za 29. jun. Mi postupamo u potpunosti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je podsjetiću predložila Vlada, a usvojio državni parlament, i zakonske norme su obavezne za svakog pojedinca, ali i za Vladu Crne Gore“, kazao je Carević u razgovoru za “Vijesti“.

On je podsjetio da su nekoliko puta “jasno ponudili gospodi iz DPS-a da ovo riješe na izborima“.

“Ali, očigledno izbori njima ne odgovaraju jer znaju da bi, a posebno nakon ove sada situacije, bili poraženi do koljena. Sastanci koji se održavaju u hotelskim tavernama za nas nisu obavezujući niti mogu proizvesti pravno dejstvo, zato upozoravamo gospodu iz Vlade da dobro razmisle kako će pred međunarodnom javnošću opravdati svoje postupke. U saradnji sa našim koalicionim partnerima već su preduzeti koraci i ostvarena je komunikacija sa predstavnicima EU u Crnoj Gori”.

Prema njegovim riječima, sprovođenje još jednog državnog udara na lokalnom nivou bila bi samo još jedna potvrda da su DPS i Vlada nepouzdani i konfliktni partneri koji ne žele da demokratizaciju društva prepuste slučaju, već isključivo rukovođeni ličnim i interesima nekolicine tajkuna iz vrha vlasti, žele da stave šapu na kasu najbogatije opštine u Crnoj Gori.

“I da na taj način, jezikom sile i nepravde, prekrajanjem izborne volje građana i političkom korupcijom – silom dođu na vlast. To im ovoga puta neće proći i mi ćemo koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da se ta volja sačuva do izbora“.

Na pitanje da li će pristati na primopredaju vlasti i da li su spremni da rizikuju da se izazovu incidenti, Carević je odgovorio da primopredaja vlasti se može izvršiti samo nakon izbora, poštujući volju građana i Ustav Crne Gore.

“Pa nije Ustav švedski sto da svako čupne od njega šta mu odgovara, već krovni pravni akt države koji reguliše sva unutrašnja pitanja. Ovo što se sada dešava nije primopredaja vlasti – već pokušaj uzurpacije vlasti od strane DPS-a uz pomoć pojedinaca koji su ovim sramnim činom prelijetanja pokazali svoje pravo lice, i to u trenutku kada se suočavamo sa ozbiljnom krizom uzrokovanom pandemijom virusa, kada nam je turistička sezona neizvjesna i kada je ukupno poslovanje Opštine dovedeno u pitanje. Umjesto da se bavimo tim stvarima, pitanjima od životnog značaja građana Budve – mi danima slušamo ko će u koju fotelju da zasjedne i rješava probleme”.

Carević navodi da se postavlja pitanje – šta ih je sprečavalo da pomognu dok su bili u foteljama da rade svoj posao, ali da je, kako kaže, očigledno da nije ovdje u pitanju interes grada, već pojedinaca i njihovih neostvarenih ambicija.

Ističe da je “vesela družina spremna na sve“, pa im pokušaj izazivanja incidenata “sigurno nije stran”.

“Međutim, za nas je stanje redovno, mi smo na svojim radnim mjestima. Napad na legitimno izabrane predstavnike građana se u civilizovanom svijetu smatra državnim pučom i predviđene su najoštrije sankcije za izvršioce. U našu odbranu stoje Ustav, zakoni i izborna volja građana. Otvorili smo nedavno kružni tok u Petrovcu, investicija vrijedna 250.000 eura od koje svi imamo koristi, a podsjetiću da je DPS i kafanska družina koja ih predstavlja popločavala 800 metara šetališta u Petrovcu godinama i da je cifra do koje se na kraju stiglo bila višemilionska”.

Carević je dodao da možda nijesu najbolji i možda je moglo sve bolje, ali “nisu ukrali od građana, nisu im ruku u džep zavukli, novac je trošen namjenski i domaćinski i boljitak je vidljiv”. Ocijenio je da je ogroman uspjeh što su vratili 30 miliona eura duga prethodne DPS vlasti, pa da ništa drugo nijesu radili.

Na pitanje zašto je DPS krenuo u ovakav scenario kada su izbori uskoro, vjerovatno u septembru, Carević je odgovorio da se ta partija u Budvi nalazi u očajnom stanju.

“To što je DPS pristao da pokrene inicijativu za smjenu vlasti u ovom trenutku, posebno imajući u vidu činjenicu da se trenutno oni ponašaju kao sateliti Crnogorske i da su pristali da ih od vrata do vrata voda liderka jedne praktično nepostojeće partije, dokazuje njihovu očajnu političku poziciju u Budvi. Ako ste primijetili, DPS je samo prihvatio mjesto v.d. predsjednika Skupštine opštine, dok sve ostale funkcije pokrivaju u njihovom imaginarnom scenariju kadrovi Crnogorske. Ono što mogu da pretpostavim je da im je interes da uđu u izbore sa pozicija vlasti, i da pokušaju da ih prolongiraju da bi učvrstili svoj stranački rejting koji je na istorijskom minimumu i DPS strmoglavo pada”.

Dodaje da će sva ova lakrdija koju pokušavaju da izvedu ostati samo jalovi pokušaj političkog oživljavanja.

“Građani su već prepoznali njihovu namjeru, i ja sam siguran da će i 2020. reći ‘NE’ DPS-u i privjescima mnogo jasnije nego što su to uradili 2016. i da više nikada ne dođemo u situaciju da nam od jednog odbornika zavisi izborna volja građana, koju ćemo, ponavljam braniti svim zakonskim i demokratski dozvoljenim sredstvima“.

Blokada računa sinhronizovana akcija

Carević je ocijenio da je blokada računa Opštine Budva, koju je inciralo Ministarstvo finansija, a privremenu mjeru donio Privredni sud, sinhronizovana akcija koja je imala za cilj da blokira funkcionisanje Opštine.

“Blokada računa Opštine od strane Vlade je nezakonita i stupila je na snagu prije završetka žalbenog roka i to dan prije početka sjednice na kojoj je razmatrana inicijativa za moje razrjuešenje. Naravno da se radi o sinhronizovanoj akciji koja je imala za cilj da blokira funkcionisanje opštine. To je samo pokazatelj koliko država vodi računa o ovom gradu koji obilno puni državnu kasu i budžet. Za ovu godinu država je opredijelila nula eura kapitalnih investicija za Budvu, sve što je u nadležnosti Vlade – mi smo završili ili završavamo. Rekonstruišemo Dom zdravlja, osnovne škole, čak i saobraćajnice u njihovoj nadležnosti jer oni nemaju kad“.

On kaže da se nada da nakon izbora “ni ova Vlada a ni njeni kadrovi u ministarskim foteljama više nikada neće dobiti priliku da se za bilo šta pitaju u Crnoj Gori jer su dosta zla nanijeli”.

“Ovo je samo do krajnjih granica ogoljen sistemski pritisak na nas kao vršioce vlasti u Budvi da pokleknemo. Mi ne možemo da isplatimo plate, mi ne možemo da saniramo negativne posljedice loše sezone (neki kažu i možda najgore u posljednjih 50 godina) – ali važno je da je Vlada aktivirala garancije da po njihovim riječima Crna Gora ne bi bila neozbiljan partner stranim investitorima. Koliko nas tretiraju ozbiljno – dovoljno govori i činjenica da nam ništa ne vjeruju kada se samoproglasimo za korona free destinaciju, te da nijedna država EU još nije, niti im pada na pamet da do 1. jula otvore granice ka Crnoj Gori“.

Ministarstvo: Bili smo prinuđeni da pokrenemo postupak naplate

Iz Ministarstva finansija su za “Vijesti” kazali da su se nakon plaćanja garancije dva puta obraćali Opštini Budva zahtjevom za regulisanje obaveze prema državi, dajući prostor njihovim predstavnicima da pedlože način na koji bi navedeni iznos mogao da bude izmiren.

“Sa predstavnicima Opštine Budva održani su i sastanci, kako prije Nove godine, tako i tokom 2020, kako bi se pronašlo rješenje za pomenti problem, međutim do dogovora nije došlo.Takođe, Zakonom o budžetu za 2020. godinu predviđeno je izdavanje državne garancije za zajam koji bi Opština Budva uzela kod neke od komercijalnih banaka, a koji bi poslužio za izmirenje obaveza prema Državi po osnovu aktivirane garancije”, kažu iz Ministarstva.

Međutim, kako dodaju, i pored navedenih napora, odgovor Opštine Budva je izostao, pa je Ministarstvo finansija, preko Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, bilo prinuđeno da pokrene postupak naplate navedenog potraživanja od Opštine Budva.

“U skladu sa zahtjevom Ministarstva finansija, Zaštitnik je, dana 12. 5. 2020. godine, podnio zahtjev za pokretanje postupka Privrednom sudu, sa predlogom mjere blokade računa Opštine”.

izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s