Golubović: Ugovor za ekološku rekonstrukciju TE od višestruke koristi za Pljevlja

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović naglasio je da potpisivanje Ugovora za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja od višestruke koristi za Pljevlja, kako kroz samo rekonstrukciju Termoelektrane po ekološki prihvatljivim standardima, kroz očuvanje 1200-1300 radnih mjesta u Pljevljima, obezbjeđivanje sigurnih prihoda Opštini Pljevlja, a posebno što će ovim projektom biti obuhvaćemo obezbjeđivanje izvora za toplifikaciju grada od Termoelektrane Pljevlja do Milet bašte, čime će se, kako je istakao stvoriti uslovi za gašenje kotlarnica u centralnom gradskom jezgru, prije svega kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

“Elektroprivreda  Crne Gore će kroz donaciju od 2,5 miliona eura Opštini Pljevlja dodatno pomoći izgradnju primarnog toplovoda. Opština Pljevlja prikupila je već dosta dokumentacije i kao što smo čuli od izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Igora Noveljića, po završenom projektovanju koje se očekuje za pola godine, krenuće se i sa izgradnjom toplovoda, odnosno svega onog što je vezano za grijanje Pljevalja”, istakao je prvi čovjek Opštine Pljevlja. 

Tenderska dokumentacija za otvoreni postupak javne nabavke radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane „Pljevlja“- Blok I objavljena je 11. jula 2019. godine nakon što je Odbor direktora EPCG donio Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a odnosno 54.450.000,00 sa PDV-om. Procijenjena vrijednost ponude donešena je na osnovu Idejnog  projekata koji je uradila renomirana kompanija Steag Energy Services GmbH iz Njemačke.  

Posao vrijedan skoro 60 miliona eura, nakon postupka vrednovanja ponuda,  povjeren je konzorcijumu Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte. 

Planirano je da se realizacija projekta odvija u periodu od 2020. do 2023. godine, nakon čega će se omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana – Rudnik uglja) u narednih 20 – 30 godina. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017. godine.

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a uporedo sa ovim projektom teći će i revitalizacija deponije Maljevac u vrijednosti od dodatnih 20 miliona eura. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja –  Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost. Važnost ovog baznog izvora električne energije za Crnu Goru, koji ujedno generiše i 1.200 zaposlenih,je od neprocjenjive važnosti.

izvor: pljevlja.me 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s