Владика Јоаникије: Ово су дани искушења и војевања са неправдом

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је данас на Духовски уторак, 9. јуна Свету архијерејску литургију  у Саборном храму Светог Василија Отрошког у Никшићу. Саслуживало је бројно свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Епископ Јоаникије, подсјетивши на догађај Силаска Светог Духа на апостоле, који се збио у Педесетницу.

Благодат Светог Духа, истакао је Његово преосвештенство, која се излила на првобитну Цркву умножава се кроз сву њену историју до дана данашњег.

„Дух Свети нас упућује у пуноћу истине као што је рекао Господ својим апостолима, видјећи да не разумију све најбоље, јер још њихова срца нијесу била спремна, нијесу постали сасуди благодати Светог Духа. Када дође Дух Свети и испуни сасуде њихових срца и умова тада ће разумјети на нови начин, продубиће се њихово поимање свега што им је Господ говорио и чинио“, рекао је Владика, додавши да Дух Свети открива ко је Господ Исус Христос, открива пуноћу наше свете вјере у Оца и Сина и Светог Духа.

Поручио је да Божја благодат и Божја милост укрепљују Цркву Божју, нарочито када су велика искушења.

„Када дођу искушења немојте да се бојимо. То је изазов велики, само да смо са Богом и са онима који су Божји, са Свецима и са нашим Светињама, а када смо са Богом, са Свецима и са нашим Светињама онда смо непобједиви. То нас, наравно, обавезује да будемо прави хришћани, да не војујемо у овом свијету као остале војске овог свијета, него да војујемо истином, правдом, љубављу“.

„Тако и ми треба да војујемо у ове дане искушења са неправдом, са злом вољом, са злим мислима и предумишљајима против Цркве од наших власти. Није ми јасно шта се чини, а биће нам јасно једног дана када све ово прође, видјећемо да се то зло било надувало и превише и оно ће, наравно, пући само од себе. Важно је да ми останемо на свом мјесту и да се за све Богу молимо, да ником зла не желимо, па ће Бог учинити оно што је Његова воља“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

izvor: mitropolija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s