Kineski ministar spoljnih poslova upozorava: Svijet je na ivici novog hladnog rata

Kina i SAD su na ivici “novog hladnog rata” upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Vašingtonom oko epidemije koronavirusa.

Prvi oboljeli od novog koronavirusa prijavljeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu a od tada se virus proširio na cijelu planetu i od njega je umrlo oko 340.000 ljudi.

Predsjednik SAD Donald Tramp poslednjih nedelja redovno optužuje kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

“Pored pustošenja izazvanog novim koronavirusom politički virus se širi u SAD. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu”, rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsednika.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona već su visoke poslednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Tramp, i u kome dvije zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu.

Pandemija je popela tenzije između te dvije svjetske sile do novih vrhunaca.

“Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata”, sa krizom koronavirusa rekao je Vang Ji.

Tramp je pomenuo mogućnost da će tražiti od Pekinga da plati više milijardi dolara odštete zbog štete nanijete pandemijom, i SAD traže međunarodnu istragu o porijeklu virusa.

Vang je rekao da je Kina “spremna” na međunarodnu saradnju da se identifikuje izvor novog koronavirusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih miješanja.

U ponedeljak je kineski predsjednik Si Đinping rekao da podržava da se izvrši “sveobuhvatna procjena” svjetskog odgovora na novi koronavirus kada epidemija bude iskorijenjena. U video poruci upućenoj godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije Si Đinping je odbacio svaki propust njegove zemlje u upravljanju epidemijom dajući uvjeravanja da je Kina uvijek bila transparentna i odgovorna po tom pitanju.

izvor: standard.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s