САД поводом дешавања у ЦГ: Повести дијалог и уздржати се од насилних акција

Сједињене Државе снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вере или убеђења, наводи се у саопштењу Стејт Департмента.

Америчка влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмента у одговору на питање Гласа Америке да прокоментарише прошлонедељне протесте у Црној Гори после хапшења свештеника Српске православне цркве због кршења забране окупљања, уведене да би се спријечило ширење коронавируса.

“Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом”, наводи се у одговору Стејт департмента.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против девет свештеника будимљанско-никшијске епархије зато што су 12. маја у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима.

Због хапшења свештеника, који су пуштени из притвора после задржавања од 72 сата, прошле недеље су организовани протести широм Црне Горе.

извор: спутњик

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s