Saopštenje za javnost DOO “Čistoća” Pljevlja

Poštovani sugrađani 

Dana 27. 04. 2020. godine u popodnevnim časovima dogodio se požar odloženih otpadnih guma na dijelu deponije Jagnjilo. Sjutradan 28. 04. 2020. godine je nadležna ekološka inspekcija sačinila zapisnik o ovom incidentu i u prisustvu rukovodstva preduzeća obišla predmetnu lokaciju i sačinila foto elaborat, a predmet je na daljem postupanju kod ekološke inspekcije u kome će se utvrditi odgovornost DOO „Čistoća“ i njenog rukovodstva za navedeni incident, odnosno da li je preduzeće postupalo u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima vezano za ovu vrstu otpada. Tom prilikom je istaknuto da će preduzeće u okviru zakonskih nadležnosti ispitati konkretan slučaj nastanka požara, a u smislu da li je bilo propusta u radu stražarske službe. Kako je iz okolnosti slučaja i neposredno uzetih izjava nakon požara zaključeno da je požar počeo u neposrednoj blizini (vidokrugu) stražarske službe, a da postoji mogućnost da je uzrok požara nepravilno odlaganje otpada tokom dana, pokrenut je disciplinski postupak i određene su suspenzije za tri radnika koji su bili angažovani na obezbeđivanju deponije Jagnjilo.

Iako je postupak tek pokrenut, i ni na koji način nije utvrđena odgovornost nekog od suspendovanih radnika za učinjenu težu povredu radne obaveze, ovih dana primjetno je da jedan od suspendovanih radnika sprovodi neku vrstu medijske samopromocije, pokušavajući dezavuisati lokalnu javnost i medije i lažima pričati o svemu samo ne o konkretnom incidentu, te na taj način takođe ometa ispitni postupak u okviru preduzeća. Bahatost u medijskom prostoru ide čak do te mjere da radnik utvrđuje odgovornost direktora, mimo nadležnih institucija, umjesto da je obratno.

No, ukoliko se kao lokalna zajednica budemo bavili najgorim radnicima, rukovodstvo DOO „Čistoća“ je uvjereno da će se još gori pojaviti tražeći sebi medijski prostor i ističući sebe na značaju. Upravo iz ovih razloga Vam ovom prilikom imenom i prezimenom želimo predstaviti one najbolje koji su se u uslovima pandemije potrudili da grad i opština Pljevlja budu uredni i koji su ostvarili javni interes zbog kog je preduzeće i osnovano. A to su:

  • Iz Radne jednice za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada:

Knežević Danijel, Miletić Miljan, Sekulić Momčilo, Pivljanin Radoš, Tmušić Novak, Pijuk Alen, Minić Zoran, Peruničić Dragan, Čabarkapa Vesko, Jović Ristan, Džabasan Dalibor, Golubović Radovan, Komarica Miladin, Kojović Mirko, Miletić Slavko i Ćirović Ratomir

  • Iz ekipe za dezinfekciju grada:

Ćirović Spasoje, Ječmenica Blagomir, Knežević Dragoljub i Borović Radmilo

Takođe, tu su i dame angažovane na održavanju javnih površina i ekipe angažovane na pranju gradskih ulica.

Vjerujemo da građani treba da budu upoznati sa radnicima koji su u prethodna dva mjeseca, bez odmora, dana bolovanja i odsustva brinuli o komunalnoj higijeni grada i ulagali napore u prevenciji pandemije COVID-19 u okviru naše lokalne zajednice. Ističući najbolje među nama, uvjereni smo da će se u lokalnoj zajednici pojaviti još bolji radnici i dati doprinos napretku iste.

Imajući u vidu nedopustivo drsko ponašanje suspendovanog radnika, koji je iznošenjem najprizemnijih neistina, koje mogu potvrditi svih ostalih 150 radnika DOO „Čistoća“, uzurpirao medijski prostor sa ciljem javnog blaćenja preduzeća i samog rukovodstva, a u cilju ometanja disciplinskog postupka i zadovoljenja ličnog ega. Očigledno je da je u pitanju izolovan slučaj ponašanja koje je takvo da dovodi u pitanje dalji rad kod poslodavca zbog uvredljivog ponašanja prema drugim zaposlenim.

DOO „Čistoća“ se zahvaljuje svim građanima Pljevalja na odgovornom držanju u uslovima pandemije, te smo uvjereni da nakon finansijske konsolidacije društva u prethodnim godinama sledi oporavak i podizanje kvaliteta usluga na veći stepen.

Samovlasni i besprizorni naleti lažnih optužbi pojedinaca ocijenjujemo kao novi pokušaj političke promocije pojedinih krugova i pričanje već ispričanih kafanskih priča, ali smo sigurni da scenario iz pojedinih drugih komunalnih preduzeća neće biti ponovljen a da će zaposleni koji sebi daju za pravo ono što im ne dozvoljava zakon, dok zanemaruju svoje obaveze iz ugovora o radu, biti sankcionisani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s